'Posho Mill'

Noodkreet uit Lomelo

In januari 2013 werd de omgeving van Kapedo/Lomelo geteisterd door storm en regen en als het daar regent en stormt, dan hoost het er. De school, welke in 2012 nog door Clara en Babs is bezocht, een eenvoudige apotheek en een aantal huisjes (je kunt het beter hutjes noemen, die deels zijn opgebouwd met plastic) werden omver geblazen.

Tot overmaat van ramp ontstond er kort na het noodweer brand. Zestien “huizen” gingen in vlammen op. Er moet wat gebeuren voor de getroffen families en de school moet worden opgebouwd, omdat dit voor de gemeenschap heel belangrijk is. De kinderen krijgen nu buiten les, maar is een probleem als het zo heet is of wanneer het zo hard regent.

Dit heeft geleid tot een oproep in de regionale kranten, met als gevolg dat voor 10 gezinnen nieuwe huisjes konden worden gebouwd. Helaas moeten de overige 6 families nog “even” wachten. De school is inmiddels met hulp van de regering en medewerking van de plaatselijke bevolking weer grotendeels hersteld.

Om deze mensen ook enigszins structureel te kunnen helpen, willen we graag een “posho mill” aanschaffen. Dit is een molen om mais te malen. De molen is van groot belang omdat mais het hoofdvoedsel is. Nu moeten de mensen naar Kapedo (afstand ca. 35 km.) en transport is heel moeilijk en duur. Bij aanschaf van een molen hebben 8.000 mensen baat. De prijs van een molen is ca. € 3.500,-

De AfricaContact trekt zich het lot van deze kinderen aan en wil hen graag een beter leven geven, maar wij hebben daarbij wel steun nodig.

AfdrukkenE-mail