Donateursbrief 2009

In september 2008 hebben Babs Helmantel en Clara Slager een bezoek gebracht aan Felistas Kemunto om plannen te maken voor het opstarten van een weeshuis in Mwariki/Nakuru in Kenya. Dankzij een royale gift kon in december 2008 met de bouw worden begonnen.

 

Onlangs is Clara weer afgereisd naar Kenya om poolshoogte te nemen van de vorderingen. Er bleek hard te zijn gewerkt. Het twee verdiepingen tellende gebouw heeft zijn hoogte bereikt en ondertussen wordt binnen gewerkt aan de afwerking.

Terwijl het werk doorging, hebben Felistas en Clara inkopen gedaan. Sanitair werd uitgezocht en stoelen, een tafel en bedden werden besteld. Maar dan wacht ook nog een moeilijker karwei. De kinderen uitzoeken die in het tehuis een “thuis”zullen krijgen. Er zijn zo veel kinderen die in moeilijke omstandigheden leven. Gelukkig heeft Felistas vrienden die hier in mee denken – ieder heeft zo zijn contacten. De kinderen komen uit verschillende hoeken en we hebben daardoor heel wat afgereisd. Er zijn gesprekken geweest met de familieleden (in de meeste gevallen alleen met een oma).

Als eersten zijn een broertje en zusje uit Marigat bezocht. Ze wonen met nog meer broertjes en een zusje bij opa en oma omdat de ouders zijn overleden. De leefomstandigheden zijn hier erbarmelijk. Opa en oma waren daarom blij dat hun taak verlicht zou worden.

Uit Nyahuru komen de 9 jarige Gladys en de 7 jaar oude Amos. Gladys woont bij haar oma in een hutje zonder enige faciliteiten. Oma moet 5 km. lopen om water te krijgen. Ze verdient € 5.00 per maand door op een stuk land te passen. Amos woont bij zijn 19 jarige tante in een heel klein hutje. In het zuid-westelijke gedeelte van Kenya ligt Kisii. Hier zijn 4 kinderen uitgezocht. De 10 jarige Lydia “woonde” bij haar oma. Ze was bij ons bezoek al ernstig ziek en is inmiddels overleden. Anthony en Brian, beiden 8 jaar, wonen bij hun oma’s, evenals de 5 jarige Marleen. Ook hier is het moeilijk om deze kinderen goed te verzorgen. De oma’s zijn blij met deze oplossing.

In het westen ligt Bungoma en hier woont de 5 jarige Rachel bij haar oma. Oma is blij dat ook Rachel een betere toekomst zou kunnen krijgen.

Anna komt uit Kitale en woont bij haar moeder die een verstandelijke beperking heeft en daardoor niet goed voor haar dochtertje kan zorgen. De woonomstandigheden zijn niet al te best en er is geen geld om eten te kopen. Anna is daarom ook erg verzwakt. Het geeft wel een dubbel gevoel om deze kinderen bij de familie weg te halen, maar anderzijds is het fijn om deze kinderen een betere toekomst te kunnen bieden.

Inmiddels is het tehuis klaar en op 20 mei zijn de kinderen gekomen. De dag daarna zijn de kinderen en het tehuis door een priester feestelijk ingezegend. Het maakte diepe indruk op Clara. De kinderen voelden zich vanaf het begin op hun gemak en speelden volop met het door Clara meegebrachte speelmateriaal. In november hopen Clara, Babs en Gerda weer naar Kenia te gaan om te kijken hoe alles reilt en zeilt (uiteraard op eigen kosten, zoals alle reizen door de bestuursleden van de stichting zelf worden betaald).

De exploitatie van het tehuis kost veel geld! De kinderen moeten worden gevoed en gekleed en ze gaan voor het eerst naar school, daarvoor moet schoolgeld betaald worden en er moeten schooluniformen worden aangeschaft.

Stichting “Africa Contact” durft daarom een beroep op u doen, omdat het zo nodig is. Wit u ons helpen?

AfdrukkenE-mail