Kenya

 

   

Kenya is een land 17x Nederland met ruim 33 miljoen inwoners, waarvan de helft onder de 15 jaar is. Nairobi is de hoofdstad. Andere grote steden zijn; Mombassa, Kisumu, Nakuru en Eldoret. De taal is Kiswahili met daarnaast Engels. Er zijn 43 stammen die ook elk hun eigen taal spreken. Het landschap is zeer afwisselend. Er zijn een aantal prachtige parken; National Park Nakuru, Masai Mara en National Park Lake Bogoria.  Er bloeien veel prachtige bloemen en bomen en enorme cactussen, vaak als heg gebruikt. Het grootste deel van Kenya krijgt minder dan 500 mm. regen per jaar. Het tekort aan water is dan ook een van de grootste problemen voor de ontwikkeling van het land. In het grootste deel van Kenya valt 6 maanden per jaar geen regen.

 

Het verkeer rijdt links, omdat het eerst een Engelse kolonie.  Er rijden veel toyota’s van een goede kwaliteit in tegenstelling tot de vrachtauto’s die de lucht erg vervuilen. De belangrijkste gewassen zijn koffie, thee en maïs, Sisal, kokosnoten en rijst.. De koffie, in het algemeen van hoge kwaliteit, neemt een groot deel van de totale export voor zijn rekening. Evenals de koffie groeit de thee op grotere hoogte. De helft van de thee komt van  grote commerciële plantages, de andere helft is van  de staat. Het hoofdvoedsel van de bevolking is ugali – een dikke maïspap, met als groente sukumawiki, een groente die lijkt op boerenkool.    

 

 

De vrouw is in het ontwikkelingsproces sterk achtergebleven. Op het platteland ligt een groot gedeelte van de verantwoordelijkheid voor het onderhouden van het gezin bij de vrouw. Zij verricht veelzware arbeid, zoals het bewerken van de grond en het over grote afstanden aandragen van water en brandhout,  terwijl de leefomstandigheden in een hutje van leem, ook niet erg bevorderlijk is voor de gezondheid. De meeste Kenyanen wonen in hutten, welke meestal worden gemaakt van een soort klei en hout en riet of plastic op de daken. Ook zijn er hutten met daken van golfplaten. Er zijn veel kinderen in Kenya. Meer dan de helft van alle Kenyanen zijn kinderen onder 16 jaar. Kinderen zie je overal bezig met vee hoeden, met sjouwen op de markt, dragen van tassen in de grote steden, met kranten en andere dingen om te verkopen. Door ziekte (vaak aids) zijn veel ouders gestorven en dus zijn er heel veel weeskinderen. Soms worden ze opgevangen door de grootouders, tante of buurvrouw, maar ook vaak komen de kinderen terecht op de straat. Ze leven in een stukje plastic of in een kartonnen doos, maar ook deze kinderen verdienen beter dan zo’n leven. 

Felistas Kemunto in Kenya en Clara Slager in Nederland willen proberen om voor een aantal van deze kinderen hulp te bieden door hen een “thuis” te bieden, want deze kinderen missen liefde, zelfrespect en zijn het slachtoffer van het harde leven in Afrika.

 

Felistas en Clara kennen elkaar al vele jaren door de bezoeken van Clara aan Kenya. Felistas is een jonge vrouw die een aantal jaren heeft gewerkt in een opvang tehuis voor pasgeboren  baby’s. Zij hielp met veel liefde de kinderen die verzorging nodig hadden. In de voorbije jaren heeft ze zich verder ontwikkeld door cursussen te volgen in o.a. kinderverzorging, secretariaatswerkzaamheden en management en zij wil zich nu graag inzetten voor de minder bedeelden.  
Felistas Kemunto

Wat willen wij deze kinderen bieden?

Huisvesting – voedselvoorziening – medische verzorging – verslavingshulp – onderwijs en vakgerichte opleidingen. Het huis waarin Felistas woont kan geschikt gemaakt worden als een “tehuis”  voor deze kinderen, waardoor ze weer hoop krijgen op een betere toekomst, zoals de naam van het tehuis ook aangeeft -  ”PETAH TIKVA”  =  “DEUR VAN DE HOOP”, afgeleid uit Hosea 2 : 14

Om dit te verwezenlijken is er natuurlijk geld nodig.

Mocht u willen helpen om dit project te realiseren, dan is uw gift of donatie van harte welkom op bankrekeningnr.: 133 548 236 t.n.v. Africa Contact

Voor meer informatie : zie website -   NIEUWS.

 

AfdrukkenE-mail